Tak przygotowane pomidory są wspaniałą przystawką na Wielkanoc. Sprawdzą się też idealnie na wyjątkowe śniadanie. Wybornie smakują z grzankami. Z wydrążonego miąższu można zrobić sok pomidorowy, który będzie dodatkowym strzałem dawki potasu, witamin C oraz E.
składniki:
- 4 pomidory
- 5 plasterków szynki
- 3 jajka
- dwie łyżki majonezu
- sól, pieprz, natka
przygotowanie:
1. Jajka ugotować na twardo, a po ich ostudzeniu pokroić w kostkę.
2. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do jajek.
3. Pomidory umyć, ściąć z nich wierzchy i wydrążyć miąższ.
4. Kilka łyżek soku z pomidora przecisnąć przez sitko i połączyć z majonezem.
5. Szynkę i jajka połączyć z sosem.
6. Przyprawić solą, pieprzem i natką.
7. Wydrążone pomidory wypełnić przygotowanym nadzieniem. Po czym nałożyć wierzchy.
Komentarze
Prześlij komentarz