pomidory faszerowane szynką

Tak przygotowane pomidory są wspaniałą przystawką na Wielkanoc. Sprawdzą się też idealnie na wyjątkowe śniadanie. Wybornie smakują z grzankami. Z wydrążonego miąższu można zrobić sok pomidorowy, który będzie dodatkowym strzałem dawki potasu, witamin C oraz E.



składniki:

  • 4 pomidory
  • 5 plasterków szynki
  • 3 jajka
  • dwie łyżki majonezu
  • sól, pieprz, natka

przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo, a po ich ostudzeniu pokroić w kostkę. 2. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do jajek. 3. Pomidory umyć, ściąć z nich wierzchy i wydrążyć miąższ. 4. Kilka łyżek soku z pomidora przecisnąć przez sitko i połączyć z majonezem. 5. Szynkę i jajka połączyć z sosem. 6. Przyprawić solą, pieprzem i natką. 7. Wydrążone pomidory wypełnić przygotowanym nadzieniem. Po czym nałożyć wierzchy.

Smacznego! :)

Komentarze