zupa cytrynowa

Jadłam zupę cytrynową w dwóch wersjach swojej oraz na rodzinnej imprezie w restauracji. Zupa restauracyjna była bardzo przyziemna, lekko kwaskowa. Moja propozycja smakuje zdecydowanie oryginalnie. Jest to połączenie drobiowego wywaru z kwaśną cytryną. Całość przełamana jest delikatnym ryżem. Wyczuwalny jest w niej smak jajek. Przygotowanie zupy jest niezwykle łatwe. Zupa cytrynowa jest lekkostrawna, dlatego idealnie nadaje się na upalne dni. Jeżeli lubisz niebanalne smaki, zapraszam do sprawdzenia przepisu!




składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 100 g ryżu
  • 4 jajka
  • sok z dwóch cytryn
  • przyprawy: sól, biały pieprz, liść laurowy, pieprz ziarnisty, natka do dekoracji



przygotowanie:
  1. Ugotować bulion z drobiu. Ja użyłam korpusu z kurczaka. Gotować przez minimum 2 h.
  2. Bulion przecedzić przez sitko lub ściereczkę.
  3. Mięso odłożyć, oddzielić od kości.
  4. Bulion wstawić z powrotem na gaz.
  5. Do gotującego się bulion wsypać ryż i gotować pod przykryciem ok 15 minut na małym ogniu.
  6. Jajka wbić do miseczki, lekko ubić na pianę, stopniowo dolewając sok z cytryny.
  7. Odlać szklankę wrzącego bulionu. Po trochu wlewać do masy jajecznej, stale mieszając.
  8. Garnek z bulionem zdjąć z ognia, a następnie ciągle mieszając, wlewać masę jajeczną.
  9. Zupę podgrzewać, ale nie gotować. Doprawić solą i białym pieprzem.
  10. Zupa będzie bardziej treściwa, gdy dodamy do niej kurczaka z gotowania bulionu.


Smacznego! :)





Komentarze