sos holenderski

Przepis na podstawowy sos holenderski, który może służyć jako baza do innych sosów. Wyśmienicie smakuje z warzywami. Ja podałam z makaronem oraz pomidorami na kolację.


składniki:

  • kostka masła - 200 g
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki białego wina (ja miałam półsłodkie)
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy

przygotowanie:

1. Masło stopić w garnku na malutkim ogniu. Odszumować masło łyżką. 2. Do metalowego naczynia wlać żółtka i wino. Następnie ubić mikserem na puszystą masę w kąpieli wodnej. 3. Po otrzymaniu puszystej masy, trzymając masę dalej w kąpieli wodnej dodawać stopniowo powoli masło oraz sok z cytryny. Cały czas miksować. 4. Wyłączyć ogień, przyprawić do smaku solą oraz pieprzami.

Sos najlepiej smakuje na ciepło z warzywami.

Smacznego! :)



Komentarze