Przepis na podstawowy sos holenderski, który może służyć jako baza do innych sosów. Wyśmienicie smakuje z warzywami. Ja podałam z makaronem oraz pomidorami na kolację.
składniki:
- kostka masła - 200 g
- 2 żółtka
- 4 łyżki białego wina (ja miałam półsłodkie)
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy
1. Masło stopić w garnku na malutkim ogniu. Odszumować masło łyżką.
2. Do metalowego naczynia wlać żółtka i wino. Następnie ubić mikserem na puszystą masę w kąpieli wodnej.
3. Po otrzymaniu puszystej masy, trzymając masę dalej w kąpieli wodnej dodawać stopniowo powoli masło oraz sok z cytryny. Cały czas miksować.
4. Wyłączyć ogień, przyprawić do smaku solą oraz pieprzami.
Sos najlepiej smakuje na ciepło z warzywami.
Komentarze
Prześlij komentarz